Hur ska man egentligen agera i samband med att man planerar för grundläggning till en byggnation? Det första man ska göra är att faktiskt ta saken på allvar. Tyvärr så tar många genvägar i denna fråga och ser grundläggningen som ett moment man bara ska ta sig förbi för att komma till det väsentliga som ligger i att de facto börja bygga.
Problemet med detta är att devisen om lagt kort ligger ofta stämmer. En undermålig grund – eller en felaktigt planerad sådan – kommer att innebära konsekvenser som kan vara svåra att korrigera, och väldigt kostsamma.
Att välja rätt firma och att välja rätt metod är avgörande. Ska du exempelvis bygga på mark där jorden är lös, där det är lerigt eller det finns mycket sand så måste en förstärkning äga rum innan grunden kan gjutas. Denna förstärkning sker genom pålning.
Pålning skapar bra förutsättningar
Pålning är en beprövad metod som innebär att man anlitar en specialist som antingen borrar eller slår ner pålar i marken som förankras i något fast och beständigt – berg, exempelvis – och som sedan ser till att grund och en framtida byggnation får stabilitet och inte blir påverkad av yttre omständigheter där exempelvis jordrörelser och vibrationer kan nämnas.
Om ingen pålning skett vid grundläggning på mark som saknar optimala förutsättningar så kan konsekvenserna bli att huset börjar luta, eller att det blir svåra sättningsskador.
Misstänker du att marken där du planerar att bygga är lös och att den inte är optimal? I så fall bör du definitivt utreda detta. Kontakta ett företag som erbjuder geotekniska undersökningar och låt dem göra en bedömning. Anser de att en pålning är nödvändig så handlar det om en extrakostnad, men det är också pengar som ska ses som en ren investering då den summan kommer att skapa trygghet för framtiden.